Kommentarer till rapporten

Tredje kvartalet

Koncernens nettoomsättning minskade under perioden med 24 procent i förhållande till föregående år och uppgick till 744 MSEK (977). Nedgången förklaras av den negativa volymutvecklingen i samtliga enheter främst till följd av effekterna av Covid-19 samt lägre stålpriser.

Bruttoresultatet uppgick till 105 MSEK (137) vilket ger en bruttomarginal på 14,1 procent (14,0). Rörelseresultatet uppgick till 4 MSEK (14) motsvarande en rörelsemarginal på 0,5 procent (1,5). Justerat för lagervinster och -förluster på -10 MSEK (1) uppgick därmed det underliggande rörelseresultatet till 14 MSEK (13). Den underliggande rörelsemarginalen uppgick under perioden till 1,8 procent (1,4).

Första nio månaderna

Under de första nio månaderna minskade koncernens nettoomsättning med 17 procent i förhållande till föregående år och uppgick till 2 797 MSEK (3 375). Tonnaget inom affärsområde Sverige & Polen minskade med 18 procent jämfört med föregående år medan Finland & Baltikum levererade 7 procent mindre. Pris- och mixeffekter har påverkat nettoomsättningen negativt med 5 procent och perioden har dessutom belastats av lagerförluster på -23 MSEK (-5).

Bruttoresultatet uppgick till 413 MSEK (467) med en bruttomarginal på 14,8 procent (13,8). Justerat för lagervinster och -förluster ökade bruttomarginalen till 15,5 procent (13,9).

Rörelseresultatet uppgick till 21 MSEK (80) motsvarande en rörelsemarginal på 0,7 procent (2,4). Försäljnings- och administrationskostnaderna är 27 MSEK eller 7 procent lägre än föregående år varav 7 MSEK avser kostnadsreduktion i form av statliga stöd. Justerat för lagervinster och lagerförluster på -23 MSEK (-5) och jämförelsestörande poster om -40 MSEK (-) uppgick det underliggande rörelseresultatet till 84 MSEK (85). Den underliggande rörelsemarginalen uppgick under perioden till 3,0 procent (2,5).

Covid-19 sammanfattning

Den pågående pandemins omfattning och varaktighet är ännu okänd vilket innebär att det, som tidigare rapporterats, fortfarande inte fullt ut går att kvantifiera dess framtida påverkan på BE Group. Den osäkra marknadssituationen har lett till att BE Group vidtagit flera åtgärder där det behövts för att parera effekterna av Covid-19. Detta har framförallt berört verksamheten i Sverige och bolaget har tagit del av statliga stöd såsom till exempel införande av korttidspermitteringar. Statliga stöd kopplat till Covid-19 har bidragit med cirka 2 MSEK i tredje kvartalet och cirka 7 MSEK under de första nio månaderna. Dessa bidrag redovisas som en kostnadsreduktion av de poster som bidragen avser. Som en säkerhetsåtgärd har bolaget även ansökt om och beviljats anstånd med inbetalning av skatter och avgifter på cirka 30 MSEK. Alla bolag i koncernen har stort fokus på kostnadskontroll, besparingar och effektiviseringar och rapporterar utvecklingen veckovis till koncernledningen.

Nettoomsättningen har framförallt under andra och tredje kvartalet påverkats negativt till följd av Covid-19. Framförallt har den svenska, men under tredje kvartalet även den finska verksamheten, påverkats negativt av en lägre efterfrågan från såväl tillverknings- som byggindustrin.

BE Group följer utvecklingen noga och är beredda att vidta ytterligare åtgärder där det behövs för att minska de negativa effekterna på verksamheten. Bolaget agerar i enlighet med beslut och rekommendationer från regeringar och myndigheter på respektive marknad och med medarbetarnas hälsa och välmående som högsta prioritet.

Koncernens omsättningstillväxt och underliggande rörelseresultat per kvartal

Jämförelsesiffrorna avseende 2018 är upprättade enligt tidigare redovisningsprinciper avseende leasing (IAS 17).

Koncernens bruttomarginal och bruttoresultat per kvartal