Finansiella mål och utfall

Ett långsiktigt arbete

BE Group har de senaste åren genomfört flera viktiga förändringar i syfte att höja effektiviteten och sänka de strukturella kostnaderna i bolaget. Förändringarna är en del av ett långsiktigt arbete för att öka lönsamheten och samtidigt stärka bolagets position på en marknad som präglas av hård konkurrens och små marginaler. Det BE Group tjänar ska i första hand användas för att utveckla verksamheten samt generera avkastning till ägarna. Styrelsen för BE Group har fastställt tre finansiella mål som ska uppnås för att intjäningen ska anses tillräcklig. Uppfyllelsen av dessa mål kan variera över tid, bland annat beroende på vilken fas i utvecklingen företaget befinner sig i samt det aktuella konjunkturläget.

Försäljningsmässigt växa mer än marknaden

För att mäta tillväxten på BE Groups marknader används den marknadsstatistik som bolaget tar del av för distributionsmarknaderna i Sverige och Finland. Genom att jämföra tonnagetillväxten år mot år i denna data uppskattas tillväxten på marknaden. BE Groups tillväxt mäts som utlevererade ton på de svenska, finska och baltiska marknaderna. För Sverige inkluderas utleveranser för det samägda bolaget ArcelorMittal BE Group SSC. Målet är att växa mer än marknaden. Fullständig marknadsstatistik finns inte längre att tillgå för att jämföra bolagets tillväxt med marknadsutvecklingen därför görs en estimering.

-9% (-6)

Marknaden beräknas ha minskat med -9 procent (-6) jämfört med föregående år. BE Group har haft en liknande utveckling för helåret 2023. Minskningen i tonnaget är framförallt hänförligt till den svaga efterfrågan från byggsektorn.

Uppnå minst 5 procent i vinstmarginal

Vinstmarginal definieras som underliggande rörelsemarginal (uEBIT%) under de tolv senaste månaderna. Målnivån är satt till minst 5 procent mätt över en längre tidsperiod. Detta motsvarar vid nuvarande omsättning ca 266 MSEK i underliggande rörelseresultat (uEBIT). Det underliggande rörelseresultatet, det vill säga rörelseresultatet exklusive påverkan av lagervinster eller lagerförluster samt jämförelsestörande poster, används för att sätta fokus på hur den operativa verksamheten presterar och utvecklas.

0,6% (7,1)

Den underliggande vinstmarginalen uppgick till 0,6 procent (7,1) för 2023 och därmed uppfylldes inte målet.

Uppnå minst 15 procent i avkastning på sysselsatt kapital

Som mått på avkastning används avkastning på sysselsatt kapital exkl. IFRS 16, vilket definieras som operativt resultat exkl. IFRS 16 de senaste tolv månaderna dividerat med det genomsnittliga sysselsatta kapitalet exkl. IFRS 16 (eget kapital och räntebärande skulder). Målnivån är satt till minst 15 procent. Måttet räknas utifrån redovisat rörelseresultat, det vill säga inklusive lagervinster eller lagerförluster och jämförelsestörande poster, för att sätta fokus på verklig avkastning till ägarna.

-3,1% (20,3)

Under året uppgår avkastningen på sysselsatt kapital till -3,1 procent (20,3) och därmed uppfylldes inte målet. Orsaken är det negativa rörelseresultatet till följd av sjunkande stålpriser och försäljningsvolymer samt lagerförluster.

Tillväxt större än marknaden
Underliggande vinstmarginal
Avkastning sysselsatt kapital