Hållbarhetsrapport 2023
ÖKA OCH SPRIDA KUNSKAPEN I VERKSAMHETEN
2023 har varit ett utmanande år med osäkerhet i omvärlden och ett tufft marknadsläge med svag konjunktur, höga räntor, inflation och dyrare insatsvaror vilket lett till minskad efterfrågan framförallt inom byggsektorn. Även i sämre tider behövs det stål och BE Group har under året ökat fokus på åtgärder för att höja effektiviteten och tittat på investeringsmöjligheter för att stärka marknadspositionen. Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) kommer, när det träder i kraft, att öka kraven och fokus framåt blir att öka kunskapen om detta sätt att tänka och arbeta inom organisationen.
Om rapporten
BE Groups styrelse har det yttersta ansvaret för hållbarhetsarbetet och följer löpande upp att verksamheten lever upp till de lagstadgade och regulatoriska krav som ställs på bolaget. Styrelsen har delegerat till koncernens ledningsgrupp att fastställa ramarna för hållbarhetsarbetet och styrelsen granskar arbetet regelbundet genom revisionsutskottet. Koncernens ledningsgrupp hanterar frågor gällande strategi, mål, uppföljning och kommunikation. VD för respektive enhet har det operativa ansvaret och sätter lokala mål och planer som sedan följs upp av koncernens ledningsgrupp. Arbetet hålls samman av en hållbarhetskoordinator som rapporterar till VD och koncernchefen.
Hållbarhetsrapporten enligt ÅRL innefattar sidorna 17 – 25, upplysningar enligt EU:s taxonomiförordning på sidorna 26 – 29, avsnittet om risker och riskhantering i förvaltningsberättelsen på sida 16 samt affärsmodellen på sida 4. Denna hållbarhetsrapport gäller för koncernen och samtliga helägda dotterbolag.
Kartläggning av verksamheten
En av BE Groups styrkor är att bolaget är en oberoende ståldistributör. Bolaget kan erbjuda ett varierat sortiment från flertalet leverantörer vilket ger kunden större valfrihet. Men det ställer också högre krav på bolaget på en allt mer reglerad marknad där krav på spårbarhet och transparens genom värdekedjan ökar.
Under året påbörjades arbetet med att kartlägga verksamheten utifrån det nya Corporate Sustainability Reporting Directive från EU. Tillsammans med ett externt konsultbolag har BE Group under 2023 påbörjat genomförandet av en dubbel väsentlighetsanalys av aktiviteterna i företaget och i värdekedjan samt en första omgång intressentdialoger. Processen bygger på ett antal workshops som genomförs tillsammans med representanter från produktion, HR, sälj, inköp samt koncerngemensamma funktioner. Under arbetets gång tittar deltagarna på organisationen och fastställer avgränsningarna för värdekedjan. Efter det har bolagets påverkan, risker och möjligheter diskuterats och preciserats. Arbetet hålls samman av hållbarhetskoordinatorn och resultatet kommer ligga till grund för rapporteringen framåt och leda till att ta fram fokusområden i det fortsatta hållbarhetsarbetet där de mest väsentliga hållbarhetsfrågorna identifieras. Det möjliggör en systematisk prioritering av uppgifter som är viktiga för att BE Group ska kunna bidra till de mål ställda av EU i linje med den Gröna Given.
En utmaning bolaget står inför är att öka medvetenheten bland medarbetarna och hur detta påverkar deras dagliga arbete och integreras i befintliga processer. Därför har en styrande tanke i projektet varit att involvera företagets olika funktioner i arbetet. Framåt blir det också allt mer viktigt att medarbetarna förstår vad de kan bidra med och relevanta mål kommer att sättas upp i respektive arbetsgrupp.
Dialog med nyckelintressenter
BE Group strävar efter att ha en öppen dialog med de identifierade nyckelintressenterna för att kunna tillgodose deras behov och förväntningar på bolaget. Deras åsikter tillför värdefull information för att utveckla bolaget. Sedan tidigare har följande intressenter identifierats; kunder, medarbetare, aktieägare, leverantörer och samhälle, där dialog bland annat har förts via personliga möten, kund- och medarbetsundersökningar, investerarträffar, nätverk, samverkansprojekt och facklig samverkan.
I samband med att Corporate Sustainability Reporting Directive införs ställs ytterligare krav på intressentdialogerna och BE Group har påbörjat detta arbete. Ytterligare nyckelintressenter har identifierats såsom, banker, försäkringsbolag och analysföretag och en första omgång med intervjuer har förts med utvalda representanter för nyckelintressenterna. Urvalsprocessen har genomförts i samråd med de rådgivande konsulterna.
Kärnvärden som kompass
Bolaget har tagit fram tre kärnvärden som ska vara en kompass för hur bolaget ska agera hållbart för att uppnå den övergripande strategin. Den dubbla väsentlighetsanalysen kommer att klargöra aktiviteterna inom respektive fokusområde för att driva hållbarhetsarbetet framåt. Arbetet utgår från Agenda 2030 och de globala målen för en hållbar utveckling samt FNs Global Compacts 10 principer.

Cirkulärt företagande
Aktiviteter i urval:
- Materialoptimering
- Avfallshantering
- Minskat antal returer

Klimatinitiativ
Aktiviteter i urval:
- Optimera transporter
- Modernisering truckpark
- Byte till vattenbaserad färg

Socialt och etiskt ansvar
Aktiviteter i urval:
- Safety first
- Framtagen sanktionspolicy
- ISO 45001 i Sverige
Aktiviteterna relaterar till följande globala mål enligt agenda 2030:






De regelverk som införs kräver att bolaget har en strategi som inte enbart är effektiv på kort sikt utan även utformas för att hålla på medellång till lång sikt.
Verksamheten
Utökade krav inom stålindustrin
BE Group har påbörjat en omfattande inventering av verksamheten och bolagets påverkan på omvärlden. En stor del i arbetet är att även titta på de möjligheter som finns. Hur BE Group kan bidra till att verka för en mer hållbar stålindustri och en bättre värld för kommande generationer.
Klimatförändringarna och miljöförstöringen är ett hot mot EU:s och världens fortsatta stabilitet och utveckling. EU har satt ett mål att bli världens första klimatneutrala region 2050. För att uppnå målet har ramverket EU:s Gröna Giv lanserats. I ramverket ryms en mängd direktiv som kommer påverka alla människor och företag i Europa, direkt eller indirekt.
Ett av direktiven kallat Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) kommer inverka på BE Groups verksamhet mer direkt. Direktivet som trädde i kraft 2023 är ett komplement till EU:s utsläppsrättshandel och fungerar som en importtull på koldioxidinnehållet i utvalda produkter. Alla sektorer som omfattas av utsläppsrättshandel omfattas av CBAM, stål och aluminium är två av dessa. Mellan 2026 – 2034 kommer tullarna fasas in samtidigt som fri tilldelning i utsläppsrättshandeln för europeiska producenter fasas ut. Fullt implementerat kommer CBAM öka kostnaden för stål producerat med fossila bränslen både för producenter på den inre marknaden och för de som importerar till den. BE Group importerar en mindre mängd utomeuropeiskt stål och är därför omfattade av CBAM-rapporteringen.
Fram till 2026 är rapporteringen avgränsad till de importerade produkternas koldioxidinnehåll. BE Groups berörda enheter lämnade sina första rapporter till EU-kommissionen under januari 2024. Rapporterna omfattade sista kvartalets importer 2023. BE Group kommer under 2024 arbeta för att öka kvaliteten på data som ligger till grund för CBAM-rapporteringen.
För BE Groups del är det viktigt att anpassa verksamheten och utbudet efter de regelverk som införs. Detta kräver att bolaget har en strategi som inte enbart är effektiv på kort sikt utan även utformas för att hålla på medellång till lång sikt. Inköpsorganisationen ska vara medvetna om vad de olika alternativen har för påverkan och säljarna ska kunna ge kunderna den information de behöver för att göra medvetna materialval där kanske inte alltid priset är det som är viktigast.
Policy och uppförandekod
BE Group har som stöd i hållbarhetsarbetet flera policys och riktlinjer; till exempel uppförandekod, gemensamma värderingar, miljöpolicy, informationspolicy, Safety first policy, antikorruptionspolicy, sanktionspolicy, uppförandekod för leverantörer och visselblåsarpolicy. Dotterbolagen ska följa dessa etiska riktlinjer och policys och VD i respektive bolag är ansvarig lokalt för att de appliceras i verksamheten.
BE Groups uppförandekod innehåller riktlinjer för affärsetik och anti-korruption och som ett komplement till denna finns en antikorruptionspolicy. Policyn har översatts till de lokala språken inom koncernen och förtydligar koncernens ramverk och förhållningsregler. Under året har koncernen inte fått in några anmälningar kopplade till detta.
Bolagets visselblåsartjänst finns publicerad på hemsidan och BE Group har en policy för att uppfylla kraven i respektive land som bolaget är verksamt. En visselblåsarkommitté tar emot och hanterar eventuella ärenden tillsammans med en rådgivande extern part. Under året har det inte kommit in några kvalificerade visselblåsarärenden.

Sanktionspolicy
Den ryska invasionen av Ukraina har resulterat i flera sanktioner från EU. Med dessa regler har EU skärpt restriktionerna för import av järn, stål och andra varor genom att kräva att importörer bevisar att materialet inte kommer från Ryssland. Under året har BE Group tagit fram en sanktionspolicy som omfattar hela organisationen. Den fastslår att bolaget inte samverkar, direkt eller indirekt, med någon person eller enhet som listas som otillåten på sanktionslistor samt att bolaget inte gör affärer, direkt eller indirekt, med länder eller regioner som omfattas av sanktioner.
Alla bolag inom BE Group ska samla in grundläggande identifieringsinformation om alla affärspartners och genomföra sanktionskontroller. Om det framgår, eller det finns misstankar om, att en affärspartner har kopplingar till ett högriskland, är en listad person eller att en transaktion på annat sätt kan bryta mot tillämpliga lagar, ska detta omgående rapporteras och följas upp.
Risker och riskhantering
BE Groups resultat och finansiella ställning påverkas av ett stort antal faktorer. Flera av dessa ligger utanför den egna kontrollen. Effektiv riskhantering stöder BE Groups strategiska mål och säkerställer verksamhetens kontinuitet även under förändrade omständigheter.
Koncernen har verksamheter i flera länder och exponeras därigenom för olika risker till följd av lagar, regelverk och riktlinjer. Koncernledningen rapporterar löpande riskfrågor till styrelsen som har det yttersta ansvaret för bolagets riskhantering. Det kan till exempel gälla finansiell status och förändringar i omvärlden. Ansvaret för riskhanteringen inom koncernen styrs av fastlagda policys och rutiner, vilka löpande revideras. Genom att identifiera, kartlägga och planera koncernens risker får koncernledningen stöd i de strategiska besluten. Läs om de identifierade riskerna och riskhanteringen i årsredovisningen på sida 14-16.
Hållbart stål
BE Group arbetar för att på sikt kunna erbjuda ett komplett sortiment av hållbart stål. Som oberoende ståldistributör har BE Group ett stort ansvar att bidra till den gröna omställningen i branschen och bolaget ser ett ökat intresse från kunderna för material med lägre CO2-avtryck. Under året har bland annat följande initiativ tagits för att öka erbjudandet:
- Samarbetsavtal tecknades med den ledande ståltillverkaren AFV Beltrame gällande deras nya produktserie av stång- och profilstål, det koldioxidneutrala Chalibria
- Vårt joint venture ArcelorMittal BE Group SSC AB lagerhåller och BE Group distribuerar ArcelorMittals koldioxidsnåla bandplåt XCarb
- Avtal tecknades med SSAB gällande distribution av fossilfritt stål på den finska marknaden
- BE Group har under 2023 lagerfört durkplåt i aluminium med ett betydligt lägre CO2-avtryck från den österrikiska aluminiumproducenten AMAG Austria Metall AG
- Sedan tidigare har bolaget tecknat avtal med H2 Green Steel och diskussioner förs med ytterligare europeiska stålproducenter om framtida samarbeten
BE Group har fortsatt arbetet med att ta fram miljövarudeklarationer, så kallade EPD:er (Environmental Product Declaration). Detta är en certifierad summering av den klimatpåverkan en produkt har under hela sin livscykel. Från första råvara, via produktion, transport och användning, till återvinning eller ”end of life” på annat sätt.
BE Groups ambition är att på sikt kunna erbjuda ett komplett sortiment av hållbart stål och under året har mycket skett kring detta
Leverantörskedjan
BE Group är en oberoende ståldistributör som erbjuder produkter från flertalet stålproducenter runt om i världen. Bolaget följer utvecklingen gällande de krav som ställs inom området och hållbarhet och transparens är viktiga parametrar både i klassificeringen och utvärderingen av leverantörerna. BE Group letar aktivt efter leverantörer med ett uttalat hållbarhetsarbete som kan erbjuda produkter med lägre CO2-utsläpp. Under 2023 gjordes det en uppdatering av uppförandekoden för leverantörer som skickades ut under hösten.
Delaktighet är ett fokusområde för alla enheter och en förutsättning för ett lyckat säkerhetsarbete.
Företagskulturen
Med säkerheten i fokus
Hälsa och säkerhet har under många år varit ett prioriterat område för BE Group. De senaste åren har bolaget minskat antalet olyckor som leder till frånvaro med nästan 75 procent. Det är ett stort steg i rätt riktning, men målet är att ingen anställd ska komma till skada på jobbet.
Det finns en policy med en nollvision gällande arbetsplatsolyckor kallad Safety First där grundtanken är att alla olyckor kan förebyggas och säkerheten ska komma först i alla lägen. Enheterna arbetar lokalt med att utvärdera och åtgärda risker i verksamheten samt förebygga olyckor. Styrdokument är fastställda och det genomförs regelbundet uppföljningar, arbetsplatsmöten och utbildningar. Varje tillbud och riskobservation rapporteras, utvärderas, åtgärdas och följs upp.
Under 2023 rapporterades det in 11 olyckor (11) som resulterade i mer än en dags frånvaro. Det är dock tydligt att riskmedvetenheten har ökat bland medarbetarna. Allt fler riskobservationer rapporteras in och det leder till att man på enheterna kan arbeta allt mer förebyggande med förbättringsprojekt.
I Sverige har de under året certifierats enligt ISO 45001. Detta är en internationell ledningssystemstandard för arbetsmiljö och ett verktyg för organisationer som vill arbeta systematiskt för att stärka den fysiska och sociala arbetsmiljön på arbetsplatsen. Standarden ställer bland annat krav på riskhantering, ledningens engagemang och medarbetarnas delaktighet.
Delaktighet är ett fokusområde för alla enheter och en förutsättning för ett lyckat säkerhetsarbete då beteende som strider mot reglerna är en stor anledning till att arbetsplatsolyckor inträffar. Genom att diskutera det som inträffar, både olyckor, tillbud och riskobservationer, ökas medvetenheten bland medarbetarna.

Medarbetarna
BE Group strävar efter att vara en attraktiv och pålitlig arbetsgivare där medarbetarna trivs och kan utvecklas. Bolaget är beroende av nya medarbetare med nya idéer och erfarenheter som balanserar den långvariga kompetens som redan finns.
BE Group genomför varje år en koncernövergripande medarbetarundersökning för att säkerställa att de styrkor och förbättringsområden som finns i arbetsmiljön belyses. Medarbetarundersökningen skickas ut till alla anställda och 2023 deltog 90% (85) av de anställda i undersökningen. Resultatet sammanställs på gruppnivå och varje grupp får arbeta med att ta fram en åtgärdsplan för de förbättringsområden som fastställs. Målet är att medarbetarna ska ha möjlighet att påverka sin arbetssituation och förutom medarbetarundersökningen genomförs regelbundet medarbetarsamtal.
I medarbetarsamtalen diskuteras bland annat möjligheterna att utvecklas i arbetsrollen och detta inkluderar utbildningar, både externa och interna. Enheterna arbetar lokalt med yrkesspecifika utbildningar och under året har det bland annat genomförts flertalet arbetsmiljöutbildningar såsom truckanvändning, konflikthantering och förändringsledning. I Finland har de även BE Academy, ett digitalt verktyg med färdiga kortare utbildningar där medarbetarna själva har möjlighet att utvecklas inom olika arbetsrelaterade områden.
I medarbetarundersökningen för 2023 uppgav 91% (89) av medarbetarna att de upplevde att chefen alltid sätter säkerheten först. Det som är positivt är också att 89% (81) upplever att de kan säga till en kollega om de tycker att denne inte följer säkerhetsföreskrifterna. Det övergripande målet är att ingen ska skadas på BE Groups arbetsplatser och att alla ska ha förutsättningarna för att kunna göra rätt på ett enkelt sätt. En av de största riskgrupperna är de nyanställda och arbetet med att ytterligare förbättra introduktionsutbildningarna har fortsatt.
Grundtanken är att alla olyckor kan
förebyggas och säkerheten ska komma först i alla lägen
BE Groups värderingar
BE Groups företagskultur bygger på det som definieras som koncernens värderingar. Dessa värderingar ska genomsyra hela organisationen och skapa trygghet och förståelse, ge vägledning i hur vi ska förhålla oss till varandra och till omvärlden och utgöra grunden för en tydlig kommunikation både internt och externt. BE Group fokuserar på tre ledord för detta arbete:
- Dynamisk
- Transparent
- Hållbar
Läs mer om värderingarna på www.begroup.com.
Medelantal anställda och mångfald
Medelantalet anställda inom BE Group under 2023 uppgick till 678 personer (654) och av dessa var andelen kvinnor 10% (11). Andelen kvinnor i organisationen är fortsatt låg och arbete pågår med att kartlägga hur man kan skapa förutsättningar för att attrahera fler kvinnliga medarbetare och chefer. Skillnaderna är dock stora mellan andelen kvinnor på tjänstemannasidan och i produktionen. Minskningen av medelantalet kvinnor i organisationen är under året främst hänförlig till en ökning av medarbetare inom produktionen som är en mansdominerad yrkesroll.
Per den sista december 2023 uppgick andelen kvinnor bland tjänstemännen till ca 27% (27) och för produktionen till ca 2% (1). Arbetet fortsätter med att öka mångfalden på arbetsplatserna och skapa balanserade team med individer med olika könstillhörighet, etnisk bakgrund och ålder.
Stålproduktionen är en tung och energikrävande industri men samtidigt är livslängden på stålkonstruktioner lång och återvinningsgraden hög.
Miljö och klimat
Strategisk transportoptimering
Miljöfrågor är en integrerad del av BE Groups verksamhet och grunden i miljöarbetet är en koncernövergripande miljöpolicy. Enheterna arbetar lokalt med de miljöfrågor som är kopplade till verksamheterna och fokus ligger på att kontinuerligt förbättra de egna anläggningarna gällande energiförbrukning, utsläpp och avfallshantering. Samtliga verksamheter är certifierade enligt den internationella miljöstandarden ISO 14001. BE Group bedriver miljötillståndspliktig verksamhet vid en anläggning i Sverige och en i Finland.
Investeringar för effektivisering
Under året har bolaget vidtagit en rad åtgärder för att förbättra anläggningarnas miljöpåverkan. Bland annat har BE Group i Sverige arbetat med energieffektivisering av utvalda byggnader i Norrköping genom att förbättra isoleringen, byta fläktenheter och utöka användandet av LED-belysning. Under föregående år genomfördes tester med vattenbaserad färg, istället för lösningsmedelsbaserad färg i produktionen, och under året övergick verksamheten till vattenbaserad färg. Detta resulterar i minskade utsläpp av lättflyktiga organiska föreningar, en ökad återvinning av processvärme och en förbättrad arbetsmiljö för medarbetarna.
BE Group i Finland har fortsatt utöka användandet av LED-belysning samt uppgraderat delar av maskinparken vilket ökat energieffektiviteten.
Under slutet av 2023 påbörjades en modernisering av truckparken i Sverige och Finland som kommer fortsätta under 2024. Det kommer då att ske ett byte till eltruckar vilket förbättrar arbetsmiljön och minskar utsläpp.
Under de senaste åren har bolaget vidtagit en rad åtgärder för att minska verksamhetens energiberoende och minska utsläppen av koldioxid.
Utfall för året
Som oberoende ståldistributör arbetar BE Group med de ledande stålproducenterna runt om i Europa och kan redan idag erbjuda stål med lågt CO2-innehåll till kunderna. Ambitionen är att öka andelen som köps från ISO 14001-certifierade leverantörer och under 2023 skedde 83% (85) av inköpen från certifierade leverantörer. Måltal kommer att sättas under kommande år.
BE Group gör beräkningar av koldioxidutsläpp enligt rekommendationerna i Greenhouse Gas Protocol, GHG Scope 1-2. BE Groups samlade klimatpåverkan uttryckt i CO2-ekvivalenter uppgick 2023 till ca 2 900 ton. Det är en ökning på ca 500 ton jämfört med 2022. CO2-utsläppet blir då 11,2 kilo per sålda ton (8,6) från den egna verksamheten, exklusive transporter. Med transporterna inräknade blir CO2-utsläppet 21,6 kilo per sålda ton (16,4). I huvudsak är det verksamheten i Polen som är mest koldioxidintensiv, till stor del beroende av att Polens elmarknad i hög grad är fossilberoende.
Ökningen beror främst på två faktorer. Den första är att den svenska enheten gjorde två förvärv under 2022 vars utsläpp endast beräknades för den period sedan de ingick i BE Group. Hade förvärvens påverkan för hela 2022 räknats med så hade resultatet bara skilt sig med ca 60 ton från 2023 års utsläpp. Det andra är att Lahtis tillfälligt fick använda oljeförbränning istället för naturgas, eftersom det fanns en fara att det skulle bli brist på naturgas i Europa. Denna lösning är inte avsedd att vara permanent och alternativ undersöks.
Som en del i arbetet med Corporate Sustainability Reporting Directive kommer bolaget se över interna processer för hur bolaget arbetar med GHG-protokollet. Planering pågår för hur Scope 3 ska införlivas i rapporteringen kommande år.
BE Groups totala energiförbrukning uppgick under året till ca 89 kWh/sålda ton (84). Ökning förklaras främst av att mer energikrävande typer av produktionsservice ökat i försäljning under året. Emissionen av koldioxid i den egna verksamheten sänks genom ökad användning av fossilfria energibärare såsom el, biogas och fjärrvärme samt genom effektiviseringar av energiförbrukningen. I dagsläget kommer ca 61% av energiförbrukningen från förnybara källor (60). Energiförbrukningen påverkas av leveransvolymerna och det är framförallt produktionsverksamheten (materialbearbetning och service) som är energikrävande. Lagerhållningen i sig är mindre energikrävande.
Optimera transporter
Många av BE Groups kunder föredrar att ha låga eller inga lager, vilket kräver täta men mindre leveranser. De komplexa fysiska dimensionerna hos många av våra produkter innebär dock betydande begränsningar för hur transporttjänsten kan organiseras. I Finland och Sverige driver BE Group, i samarbete med sina transportpartners, ett dedikerat nätverk för bolagets logistiska behov. Detta tillvägagångssätt ger BE Group direkt kontroll över kostnadseffektiviteten och miljöpåverkan från transporterna.
I Sverige har det strategiska fokuset under det senaste året varit att optimera transportorganisationen för att möta krav på kostnadsrestriktioner och servicenivå från marknaden. Bland annat har det under året genomförts en omfattande studie tillsammans med en stor transportpartner, för att se över befintliga tidtabeller och rutter. Trots i stort sett bibehållen leveransfrekvens, resulterade samarbetet i en uppdaterad ruttplan som avsevärt minskade kostnaderna.
I Finland var det primära fokuset under 2023 att uppnå en betydande minskning av koldioxidavtrycket från transporterna. Trots något högre kostnader valde BE Group att gå från fossilbaserade bränslen till förnybara drivmedel på huvudmarknaderna. Genom att anamma hållbara modeller, i relation till kostnadsöverväganden, arbetar bolaget för att minska utsläppen.
Enheterna i Sverige och Finland står för majoriteten av transporterna och arbetar, tillsammans med transportföretagen, för att bland annat se över bränsleanvändning, öka kunskapen om utsläpp och titta på möjligheten att i framtiden använda eldrivna transporter.

Cirkulär avfallshantering
Stålproduktionen är en tung och energikrävande industri men samtidigt är livslängden på stålkonstruktioner lång och återvinningsgraden hög jämfört med många andra material. Restprodukter i BE Groups verksamhet är framför allt metall, trä och papp där metallskrot står för ca 95% av avfallet. Metallskrotet har stor betydelse vid tillverkning av CO2-snåla produkter och 100% av BE Groups skrot skickas till återvinning. På så sätt stödjer BE Group omvandlingen av stålindustrin till en cirkulär ekonomi.
Övriga biprodukter sorteras och återvinns i största möjliga utsträckning. Under 2023 återvann koncernen sammantaget 97% (98) av den totala mängden biprodukter från verksamheten.
NYCKELTAL 2023
NETTOOMSÄTTNING
5 328 MSEK (6 875)
UNDERLIGGANDE RÖRELSERESULTAT
30 MSEK (488)
RÖRELSERESULTAT
-52 MSEK (418)
RESULTAT EFTER SKATT
-60 MSEK (324)
RESULTAT PER AKTIE
-4,59 KR (24,96)
SÅLDA TON (TUSENTAL)
285 (320)
CO2 UTSLÄPP/TON
11,2 kg (8,6)
ENERGIFÖRBRUKNING/TON
89 kWh (84)
ÅTERVUNNA RESTPRODUKTER
97% (98)
BE Group ska tillämpa sunda affärsprinciper och arbetar för att motverka alla former av korruption.
Social hållbarhet
Fokusera på de interna processerna
BE Group ska vara en ekonomiskt, socialt och etiskt ansvarsfull aktör och följer de lagar och regler som gäller på respektive marknad där bolaget är verksamt. Bolaget arbetar med interna processer och rapporteringsverktyg för att kunna upptäcka oegentligheter i organisationen. BE Groups uppförandekod (Code of Conduct) utgör grunden i detta arbete.
BE Group arbetar för bra arbetsvillkor och skäliga löner för medarbetarna och för att vara en pålitlig arbetsgivare. Arbetet för många medarbetare bedrivs i en tung industrimiljö där fokus på välmående och säkerhet är centrala frågor. Det är en farlig arbetsmiljö om regler och direktiv inte efterlevs. Bolaget har en nollvision för arbetsplatsolyckor och varje incident rapporteras, utvärderas, åtgärdas och följs upp.
Motverka korruption
Korruption sker när personer missbrukar sin makt eller ställning för personlig vinning. Detta är inte bara olagligt utan kan få allvarliga konsekvenser för bolaget och samhällen i stort. BE Group ska tillämpa sunda affärsprinciper och arbetar för att motverka alla former av korruption.
Det finns framtaget en antikorruptionspolicy där det fastställs att bolagets anställda inte ska betala, erbjuda eller ta emot mutor eller andra orättmätiga fördelar, såsom gåvor eller representation som anses som överdådiga, i syfte att påverka affärsbeslut eller försäkra sig om orättmätiga fördelar. BE Group ska inte heller arbeta med leverantörer, säljare eller partners som erbjuder mutor eller är inblandade i korrupta aktiviteter.
Samhällsansvar
BE Group har enheter i flera länder i norra Europa och är en viktig aktör och arbetsgivare på de orter bolaget är verksamt och strävar efter att vara en aktiv del av samhället kring enheterna.
Detta sker bland annat genom olika aktiviteter såsom sponsring av lokala idrottsklubbar, praktikplatser och sommarjobb samt samarbeta kring examensarbeten. BE Group i Finland har, tillsammans med andra företag i Nådendals- och Åboregionen, skänkt pengar till universitetet i Åbo för att inrätta en professur för cirkulär ekonomi. Åbo universitet har mycket expertis som rör hållbar utveckling och cirkulär ekonomi. Vid Åbo handelshögskola studeras till exempel den cirkulära ekonomin utifrån strategisk ledning av företag. Professuren kommer komplettera universitetets kompetens genom att granska fenomenet ur ett tekniskt och ekonomiskt perspektiv.
Respekten för mänskliga rättigheter är en viktig faktor för att nå FN:s mål för hållbar utveckling. Internt finns bolagets uppförandekod som reglerar de rättigheter bolagets anställda har, såsom rätt att representeras av ett fackförbund i förhandlingar, skäliga anställnings- och lönevillkor, en arbetsplats fri från diskriminering, trakasserier och nolltolerans mot barnarbete.
Med en geografiskt utspridd leverantörsbas kan insynen vara begränsad och det finns en risk att BE Group ofrivilligt bidrar till brott mot mänskliga rättigheter. Bolagets uppförandekod för leverantörer tar upp bolagets minimikrav och ambitioner inom områden som mänskliga rättigheter, hälsa och säkerhet, diskriminering, arbetsvillkor, barnarbete, korruption och miljöansvarsfrågor. Uppföljning sker via visselblåsarfunktionen där anställda har möjlighet att rapportera allvarliga oegentligheter inom koncernen.