EU:s taxonomi

Gemensamma definitioner

Taxonomiförordningen (EU) 2020/852 är en nytillkommen förordning inom Europeiska unionen (EU) och fungerar som ett klassificeringssystem för att avgöra om en ekonomisk verksamhet kan bedömas som miljömässigt hållbar. Förordningen inrättades för att bidra till att målen inom EU:s Gröna Giv uppfylls genom att skifta investeringar på finansmarknaderna mot miljömässigt hållbara verksamheter. Genom gemensamma definitioner och kriterier för vilka ekonomiska verksamheter som kan bedömas som miljömässigt hållbara, blir det enklare för investerare att göra hållbara investeringar då transparensen kring dess miljöpåverkan ökar. På så sätt kommer miljömässigt hållbara verksamheter att attrahera investerare vilket också skapar incitament för företag att bli mer miljövänliga.

BE Group omfattas av direktivet om icke-finansiell rapportering (Non-Financial Reporting directive, NFRD) och därmed av rapporteringskraven från Taxonomin. För att efterleva förordningen måste ett företag utifrån tre finansiella nyckeltal rapportera i vilken utsträckning som företagets ekonomiska verksamheter motsvarar de ekonomiska aktiviteter som ingår i Taxonomin (tillämplighet), samt i vilken utsträckning de delar av företagets verksamhet som omfattas av Taxonomin som också klarar förordningens s.k. tekniska granskningskriterier samt Minimiskyddsåtgärder (förenlighet). De delar av företagets verksamhet som klarar kriterierna klassas enligt Taxonomin som miljömässigt hållbara för det aktuella räkenskapsåret.

Taxonomiförordningen omfattar totalt sex miljömål som är föremål för bedömning; Begränsning av klimatförändringar, Anpassning till klimatförändringar, Hållbar användning och skydd av vatten och marina resurser, Omställning till en cirkulär ekonomi, Förebyggande och begränsning av föroreningar samt Skydd och återställande av biologisk mångfald och ekosystem. För att en verksamhet ska klassificeras som miljömässigt hållbar ska den bidra väsentligt till minst ett av de sex miljömålen, inte orsaka betydande skada för något av de andra miljömålen och samtidigt utföras i överensstämmelse med de satta minimiskyddsåtgärderna som avser social hållbarhet.

I taxonomirapporteringen för 2023 är det, enligt artikel 8 i Taxonomiförordningen (EU) 2020/852, den kompletterande Delegerade förordningen (EU) 2021/2178 från den 6 juli 2021 samt den kompletterande Delegerade förordningen (EU) 2023/3851 från den 7 juni 2023, ett krav att rapportera tillämplighet och förenlighet till de två första miljömålen, samt tillämplighet med de övriga fyra miljömålen.

För analys över de ekonomiska aktiviteterna kopplat till de tekniska granskningskriterierna har den Delegerade förordningen (EU) 2021/2139 från den 4 juni 2021 samt bilagorna till den kompletterande Delegerade förordningen (EU) 2023/3851 från den 7 juni 2023 använts. Nyckeltalen som används är Omsättning, Kapitalutgifter (CAPEX) och Driftsutgifter (OPEX).

Omfattning

BE Group är en oberoende stålgrossist som köper in material från stålverken och säljer vidare till kunderna med viss vidareförädling i form av produktionsservice såsom kapning, skärning, blästring och målning. BE Group har ingen påverkan på framställandet av materialet och säljer inga färdiga produkter. BE Group har utvärderat verksamheten utifrån Taxonomiförordningen och har inte identifierat någon tillämplig omsättning kopplad till dess krav och kriterier.

Som stålgrossist kan den huvudsakliga verksamheten inte bindas till någon av de ekonomiska aktiviteter som beskrivs i Taxonomin och omfattas därför inte av förordningen i nuläget. Taxonomiförordningen fokuserar på de branscher med störst möjlighet att bidra till de globala målen för hållbar utveckling, vilket gör att BE Groups huvudsakliga verksamhet för närvarande inte omfattas av Taxonomin, vilket kan komma att ändras i framtiden. Detta innebär minskade upplysningskrav i år men medvetenhet föreligger om att förordningen kan komma att expandera och innefatta fler verksamheter i framtiden.

För att samla information och rapportera i enlighet med förordningen bildades en intern arbetsgrupp bestående av CFO, Group Accountant och ekonomicheferna i Sverige och Finland. Tillsammans med externa konsulter kartlade arbetsgruppen verksamheten och dess ekonomiska aktiviteter med vägledning från de kompletterande delegerade förordningarna och bilagor som med hjälp av NACE-koder (europeiska statistiska klassificeringen av ekonomiska verksamheter) beskriver Taxonomins aktiviteter samt anger tekniska granskningskriterier som måste uppfyllas för att kunna utvärderas som förenlig med taxonomin.

Nedanstående ekonomiska aktiviteter som i dagsläget utförs av BE Group omfattas av Taxonomiförordningen:

  • Transport med motorcyklar, personbilar och lätta motorfordon (6.5)
  • Installation, underhåll och reparation av energieffektiv utrustning (7.3)
  • Installation, underhåll och reparation av laddstationer för elfordon i byggnader (och parkeringsplatser i anslutning till byggnader) (7.4)
  • Förvärv och ägande av byggnader (7.7)

Samtliga av aktiviteterna ovan hör till miljömålet Begränsning av klimatförändringarna. BE Group har dock utvärderat alla aktiviteter inom alla samtliga miljömål och huruvida några av dess aktiviteter kopplar till BE Groups verksamhet.

Härledning av siffror

Omsättning

Analysen från arbetsgruppen drar slutsatsen att koncernens omsättning inte kan kopplas till någon ekonomisk aktivitet inom ramen för Taxonomin. Detta innebär att 0% av omsättning omfattas under räkenskapsåret 2023 vilket är samma siffra som för räkenskapsåret 2022. Koncernens totala omsättning finns i resultaträkningen på rad nettoomsättning. Däremot identifierades aktiviteter kopplat till driftsutgifter (OPEX) och investeringar (CAPEX).

OPEX

Arbetsgruppen har identifierat och granskat tillämpliga aktiviteter baserat på den OPEX som bolaget haft under räkenskapsåret. OPEX inkluderar renoveringsåtgärder, korttidsleasing, underhåll och reparation samt andra direkta utgifter som avser den löpande förvaltningen av tillgångar och som är nödvändiga för att säkerställa tillgångarnas fortsatta och effektiva funktion. OPEX ingår i not 2 på rad Övriga externa kostnader.

Av beskrivningen av aktivitet 7.4 – Installation, underhåll och reparation av laddstationer för elfordon i byggnader (och parkeringsplatser i anslutning till byggnader), framgår att installation av laddstationer inkluderas i aktiviteten. BE Group har under 2023 haft OPEX kopplade till installationen av laddstationer som därmed bedöms vara kostnader som omfattas av Taxonomin. OPEX som härrör från installationen av laddstationerna under året har sammanställts och dividerats med total OPEX för koncernen som uppgår till 56 MSEK. OPEX för aktivitet 7.4 uppgår till 1 MSEK 2023 (1% av total OPEX).

Arbetsgruppens bedömning är att aktiviteten även möter kriterierna för väsentligt bidrag till att begränsa klimatförändringarna vilka är: 7.4 – Installation, underhåll eller reparation av laddningsstationer för elektriska fordon. Arbetsgruppen har dock inte genomfört en klimatrisk- och sårbarhetsanalys för aktiviteten i linje med tillägg A till den Delegerade förordningen (EU) 2021/2139. Installationen av laddstolpar bedöms därmed inte att vara förenlig med Taxonomin. Detta innebär att 1% av BE Groups OPEX omfattas av Taxonomin under räkenskapsåret 2023, vilket kan jämföras med 0% 2022. Vidare bedöms 0% av BE Groups OPEX vara förenlig med Taxonomin under räkenskapsåret 2023. Motsvarande siffra från 2022 är 0%.

Koncernen äger i dagsläget en fastighet som förvärvades 2022 och fastigheten är aktuell för aktivitet 7.7 – Förvärv och ägande av byggnader. Den OPEX som är kopplad till fastigheten uppgår till 0% av koncernens totala OPEX.

CAPEX

CAPEX relaterade till tillgångar som omfattas av taxonomin kan delas in i olika aktiviteter. Arbetsgruppen har identifierat och granskat tillämpliga aktiviteter baserat på de CAPEX som gjordes under räkenskapsåret. Enligt bilaga 1 i den delegerade förordningen beräknas CAPEX för räkenskapsåret som avslutas den 31 december 2023 enligt följande: CAPEX som omfattas av taxonomin dividerat med total CAPEX. Totala investeringar (CAPEX) för BE Group är således summan av de nyanskaffningar som rapporteras i not 13 – Övriga Immateriella tillgångar och not 14 – Materiella tillgångar (Nyanskaffningar), not 14 Materiella tillgångar (Förvärv av verksamhet – Byggnader) och not 15 – Nyttjanderättstillgångar (Tillkommande nyttjanderätter) i enlighet med IFRS 16 som återfinns i Årsredovisningen.

Aktivitet 6.5 – Transport med motorcyklar, personbilar och lätta motorfordon, inkluderar leasing av fordon som betecknas som passagerarfordon. BE Group leasar bilar som ingår som en del i koncernens nyttjanderättstillgångar och tar därför med dessa som täljare i redovisningen för den ekonomiska aktiviteten som omfattas av Taxonomin. De leasade bilarna som används inom koncernen har kontrollerats mot kraven för att avgöra om de är förenliga med Taxonomin eller inte. Ingen bil som förvärvats under året är förenliga med Taxonomin då kraven från de två första målen enligt de tekniska granskningskriterierna inte har uppfyllts. För närvarande leasas främst dieselbilar inom BE Group, vilket gör att kriterierna inte uppfylls.

CAPEX som härrör från tillkommande leasingbilar under året har sammanställts och dividerats med total CAPEX för koncernen och ingår i redovisningen för immateriella, materiella och nyttjanderättstillgångar, se not 13, 14 och 15 i Årsredovisningen. CAPEX för aktivitet 6.5 uppgår till 3 MSEK 2023 (2% av total CAPEX), 5 MSEK 2022 (3% av total CAPEX) och till 2 MSEK 2021 (5% av total CAPEX).

Aktivitet 7.3 – Installation, underhåll och reparation av energieffektiv utrustning, beskrivs som individuella renoveringsåtgärder som omfattar installation, underhåll och reparation av energieffektiv utrustning. BE Group har under året investerat i installation av LED-belysning i samtliga av bolaget lagerlokaler i Finland och dessa investeringar bedöms omfattas av ovan aktivitet i Taxonomin. CAPEX för installation av LED-belysning under 2023 uppgår till 5 MSEK 2023 (3% av total CAPEX). Arbetsgruppen har inte kunnat fastställa att installationen av LED-belysningen möter tillämpliga tekniska granskningskriterier och aktiviteten är därmed inte förenlig med Taxonomin.

Sammanfattningsvis innebär ovan att 5% av BE Groups CAPEX omfattas av Taxonomin under räkenskapsåret 2023, vilket kan jämföras med 8% 2022. Vidare bedöms 0% av BE Groups CAPEX vara förenlig med Taxonomin under räkenskapsåret 2023. Motsvarande siffra från 2022 är 0%.

CAPEX avseende investeringar i automatiska kontrollventiler kopplade till fjärrvärmesystem för minskad energikonsumtion har varit föremål för bedömning. Arbetsgruppen har dock inte kunnat fastställa att installationen av sådana ventiler avses med aktivitet 7.3 varför installationerna inte har inkluderats i årets Taxonomiredovisning. Det är möjligt att bedömningen kan ändras under kommande år när ytterligare vägledning kring tolkningar blir tillgänglig och praxis utarbetas.

Aktivitet 6.6 – Tjänster avseende vägtransport av gods har också varit föremål för bedömning men med en slutsats att aktiviteten inte omfattas av Taxonomin. De fordon som används inom aktiviteten kan inte kopplas till de tekniska granskningskriterierna eftersom koncernen inte äger, finansierar, leasar, hyr ut eller har någon verksamhet kopplad till de fordon som används för ändamålet då aktiviteten sker genom en köpt tjänst avseende leverans från leverantörer. Ansvaret för fordonen ligger därför hos leverantörerna. Läs mer om hur BE Group hanterar transporter i Hållbarhetsrapporten.

Då de ekonomiska aktiviteterna är få och klart åtskilda i vår rapportering föreligger ingen risk för dubbelräkning, vilket har kunnat säkerställas genom analysens fullföljande.

I tabellerna för OPEX och CAPEX presenteras våra aktiviteter som omfattas av taxonomin, ingendera är förenliga med taxonomiförordningens krav. BE Group har ingen omsättning kopplat till ekonomiska aktiviteter som omfattas av taxonomin, vilket presenteras i graferna.

Räkenskapsår 2023

År

Kriterier för väsentligt bidrag

Ekonomiska verksamheter
Kod
Omsättning
Andel av omsättningen år 2023
Begränsning av klimat-förändringar
Anpassning till klimat-förändringar
Vatten
Föroreningar
Cirkulär ekonomi
Biologisk mångfald
SEK M
%
J; N; N/EL
J; N; N/EL
J; N; N/EL
J; N; N/EL
J; N; N/EL
J; N; N/EL
A. VERKSAMHETER SOM OMFATTAS AV TAXONOMIN
A.1 Miljömässigt hållbara (taxonomiförenliga) verksamheter
De miljömässigt hållbara (taxonomiförenliga) verksamheternas omsättning (A.1)
Varav möjliggörande verksamheter
Varav omställningsverksamheter
A.2 Verksamheter som omfattas av taxonomin men som inte är miljömässigt hållbara (ej taxonomiförenliga)
EL; N/EL
EL; N/EL
EL; N/EL
EL; N/EL
EL; N/EL
EL; N/EL
Omsättning hos de verksamheter som omfattas av taxonomin men som inte är miljömässigt hållbara (ej taxonomiförenliga) (A.2)
A. Omsättning för verksamheter som omfattas av taxonomin (A1 + A2)
B. VERKSAMHETER SOM INTE OMFATTAS AV TAXONOMIN
Omsättningen hos verksamheter som inte omfattas av taxonomin 5 328 100%
Totalt 5 328 100%
Kriterier avseende att orsaka betydande skada (DNSH)
Begränsning av klimat-förändringar
Anpassning till klimat-förändringar
Vatten
Föroreningar
Cirkulär ekonomi
Biologisk mångfald
Minimiskydds-åtgärder
Andel förenliga med taxonomikraven (A.1) eller som omfattas av taxonomikraven (A.2)
omsättning, år 2022
Kategori (möjliggörande verksamhet) Kategori (omställnings-verksamhet)
J/N
J/N
J/N
J/N
J/N
J/N
J/N
% E T
0% E
0% T
­

Tabell för redovisning av Omsättning från Bilaga II in den Delegerade förordningen (EU) 2023/2486.

Räkenskapsår 2023 År

Kriterier för väsentligt bidrag

Ekonomiska verksamheter
Kod
Kapitalutgifter
Andel av kapitalutgifterna, år 2023
Begränsning av klimat-förändringar
Anpassning till klimat-förändringar
Vatten
Föroreningar
Cirkulär ekonomi
Biologisk mångfald
SEK M
%
J; N; N/EL
J; N; N/EL
J; N; N/EL
J; N; N/EL
J; N; N/EL
J; N; N/EL
A. VERKSAMHETER SOM OMFATTAS AV TAXONOMIN
A.1 Miljömässigt hållbara (taxonomiförenliga) verksamheter
Kapitalutgifter för de miljömässigt hållbara (taxonomiförenliga) verksamheterna
Varav möjliggörande verksamheter
Varav omställningsverksamheter
A.2 Verksamheter som omfattas av taxonomin men som inte är miljömässigt hållbara (ej taxonomiförenliga)
EL; N/EL EL; N/EL EL; N/EL EL; N/EL EL; N/EL EL; N/EL
A.2 Transport med motorcyklar, personbilar och lätta motorfordon CCM 6.5 3 2% EL N/EL N/EL N/EL N/EL N/EL
A.2 Installation, underhåll och reparation av energieffektiv utrustning CCM 7.3 5 3% EL N/EL N/EL N/EL N/EL N/EL
A.2 Förvärv och ägande av byggnader CCM 7.7 0 0% EL N/EL N/EL N/EL N/EL N/EL
Kapitalutgifter för verksamheter som omfattas av taxonomin men som inte är miljömässigt hållbara (ej taxonomiförenliga) 8 5% 5%
Kapitalutgifter för verksamheter som omfattas av taxonomin (A.1 + A.2) 8 5% 5%
B. VERKSAMHETER SOM INTE OMFATTAS AV TAXONOMIN
Kapitalutgifter hos verksamheter som inte omfattas av taxonomin 149 95%
Totalt 157 100%
Kriterier avseende att orsaka betydande skada (DNSH)
Begränsning av klimat-förändringar
Anpassning till klimat-förändringar
Vatten
Föroreningar
Cirkulär ekonomi
Biologisk mångfald
Minimiskydds-åtgärder
Andel förenliga med taxonomi-kraven (A.1) eller som omfattas av taxonomikraven (A.2) omsättning, år
2022
Kategori möjliggörande verksamhet Kategori omställnings-verksamhet
J/N
J/N
J/N
J/N
J/N
J/N
J/N
% E T
0% E
0% T
­
0%
0%
0%

Tabell för redovisning av CAPEX från Bilaga II in den Delegerade förordningen (EU) 2023/2486.

Räkenskapsår 2023 År

Kriterier för väsentligt bidrag

Ekonomiska verksamheter
Kod
Driftsutgifter
Andel av driftsutgifter, år 2023
Begränsning av klimat-förändringar
Anpassning till klimat-förändringar
Vatten
Föroreningar
Cirkulär ekonomi
Biologisk mångfald
SEK M
%
J; N; N/EL
J; N; N/EL
J; N; N/EL
J; N; N/EL
J; N; N/EL
J; N; N/EL
A. VERKSAMHETER SOM OMFATTAS AV TAXONOMIN
A.1 Miljömässigt hållbara (taxonomiförenliga) verksamheter
Driftsutgifter för de miljömässigt hållbara (taxonomiförenliga) verksamheterna (A.1) 0%
Varav möjliggörande verksamheter 0%
Varav omställningsverksamheter 0%
A.2 Verksamheter som omfattas av taxonomin men som inte är miljömässigt hållbara (ej taxonomiförenliga)
EL; N/EL EL; N/EL EL; N/EL EL; N/EL EL; N/EL EL; N/EL
A.2 Installation, underhåll och reparation av laddstationer CCM 7.4 1 1% EL N/EL N/EL N/EL N/EL N/EL
Driftsutgifter för verksamheter som omfattas av taxonomin men som inte är miljömässigt hållbara (ej taxonomiförenliga) (A.2) 1 1% 1%
A. Driftsutgifter för verksamheter som omfattas av taxonomin (A1 + A2) 1 1% 1%
B. VERKSAMHETER SOM INTE OMFATTAS AV TAXONOMIN
Driftsutgifter hos verksamheter som inte omfattas av taxonomin 55 99%
Totalt 56 100%
Kriterier avseende att orsaka betydande skada (DNSH)
Begränsning av klimat-förändringar
Anpassning till klimat-förändringar
Vatten
Föroreningar
Cirkulär ekonomi
Biologisk mångfald
Minimiskydds-åtgärder
Andel förenliga med taxonomikraven (A.1) eller som omfattas av taxonomikraven (A.2)
omsättning, år 2022
Kategori (möjliggörande verksamhet) Kategori (omställnings-verksamhet)
J/N
J/N
J/N
J/N
J/N
J/N
J/N
% E T
0% E
0% T
­
0%
0%

Tabell för redovisning av OPEX från Bilaga II in den Delegerade förordningen (EU) 2023/2486.

Kärnenergi- och fossilgasrelaterade verksamheter

Arbetsgruppen har även analyserat den delegerade akten för kärnenergi och fossilgas, den kompletterande delegerande förordningen (EU) 2022/1214, och koncernen har i dagsläget ingen aktivitet kopplat till denna verksamhet. Se tabell nedan för ytterligare information:

Kärnenergirelaterade verksamheter
1. Företaget utför, finansierar eller är exponerat mot forskning, utveckling, demonstration och utbyggnad av innovativa elproduktionsanläggningar som producerar energi från kärnenergiprocesser med minimalt avfall från
bränslecykeln.
NEJ
2. Företaget utför, finansierar eller är exponerat mot uppförande och säker drift av nya kärntekniska anläggningar för produktion av el eller processvärme, inbegripet för fjärrvärme eller industriella processer, såsom vätgasproduktion, samt för säkerhetsuppgraderingar av dessa, med hjälp av bästa tillgängliga teknik. NEJ
3. Företaget utför, finansierar eller är exponerat mot säker drift av befintliga kärntekniska anläggningar som producerar el eller processvärme, inbegripet för fjärrvärme eller industriella processer, såsom vätgasproduktion från kärnenergi, samt säkerhetsuppgraderingar av dessa. NEJ
Fossilrelaterade verksamheter
4. Företaget utför, finansierar eller är exponerat mot uppförande eller drift av elproduktionsanläggningar som producerar el med hjälp av fossila gasformiga bränslen. NEJ
5. Företaget utför, finansierar eller är exponerat mot uppförande, renovering och drift av anläggningar för kombinerad produktion av värme/kyla och el med hjälp av fossila gasformiga bränslen. NEJ
6. Företaget utför, finansierar eller är exponerat mot uppförande, renovering och drift av värmeproduktionsanläggningar som producerar värme/kyla med hjälp av fossila gasformiga bränslen. NEJ